Vítejte

Tento blog se zabývá vším co se týká bydlení atd. Nové trendy, nábytek z masivu, postele a další vybavení. Moderní techniky atd.

úterý 26. srpna 2014

Vánoční tradice

Jak je to v té koledě? A zase po roce, máme tu Vánoce? Vždy nám to přijde neuvěřitelné, jak ten rok utekl. Zase je načase napéct cukroví, koupit dárky, ozdobit stromeček, koupit, či ulovit kapra a tak dále. Mysleli jste někdy na to, že každá z těchto věcí má svůj mnohaletý význam? A že vánoční ozdoby a vánoční dekorace vlastně vypraví příběh a jsou připomínkou minulých skutků?



Vánoční stromeček je poměrně novou tradicí. Na vesnicích se zavěšoval nad štědrovečerní stůl špičkou dolů. Jako ozdoby na stromeček se používali ořechy, jablka a později i cukroví. Stromeček sám symbolizoval zemi a a i vánoční ozdoby na stromeček měli význam. Jablka představovala Evu, papírové růže Pannu Marii a podobně. Dnes už používáme jako ozdoby na stromeček baňky, různé hvězdy, komety, vločky, řetězy a mnoho dalších ozdob.



Mezi další tradice patří jmelí. Tradice praví, že když políbí muž ženu pod jmelím, jejich láska bude stále skvétat. Dnes má jmelí stejný význam a lze jmelí zakoupit v různých barvách. Je to perfektní vánoční dekorace. Vánoční ozdoby k Vánocům neodmyslitelně patří, jako jejich tradice.
Další tradicí je kapr. Ne až tak jeho konzumace ta je, stejně jako stromeček, záležitostí poměrně mladou. Jde o šupinku z kapra. Kdo si jí vloží do peněženky, bude mít více peněz.Vánoce dalších mnoho tradic a zvyků, jako je lití olova, házení střevícem, krájení jablíčka, pouštění lodiček. Je jen na Vás jaké tradice budete dodržovat, stejně tak i jaké vánoční ozdoby zvolíte. Teď už víte, že každá vánoční dekorace má svůj důvod.

Žádné komentáře:

Okomentovat